Sabtu, 21 Mei 2011

Contoh Teks Pidato Bahasa Sunda

Assalamu’alaikum Wr.Wb
Nu dipikahormat bapak / ibu dewan juri, sarta pamilon nu ku simkuring dipikanyaah. Alahamdulillah kersaning Gusti Nu Maha Suci, urang tiasa patepung lawung paamprok jonghok dina acara Lomba Apresiasi Bahasa Sunda.
Wasta abdi Natasya Annisa Putri ti SMPN 5 Cirebon. Dina biantara ieu simkuring bade nerangkeun : Kota Cirebon.
Hadirin anu ku simkuring dipihormat.
Kota Cirebon nyaeta salah sahiji kota anu aya di Propinsi Jawa Barat, Indonesia. Kota ieu aya d basisir kaler Jawa atawa anu dipikawanoh kalayan jalur pantura anu nyambungkeun Jakarta-Cirebon-Semarang-Surabaya. Cirebon oge disebut kalayan ngaran Kota Udang sarta Kota Wali. Minangka wewengkon pasamoan budaya Jawa sarta Sunda saprak sawatara abad tiheula masarakat Cirebon dawam ngagunakeun dua basa Sunda sarta Jawa.
Kota Cirebon perenahna di wewengkon strategis, nyaeta titik paamprokna jalur tilu kota gede di Indonesia nyaeta Jakarta, Bandung sarta Semarang. Kota Cirebon gaduh loba kabudayaan, contona nyaeta : Syawalan Gunung Jati, , Rajaban, Muludan, Nadran, Goa Sunyaragi, Nasi Jamblang, Nasi Lengko, Tahu Gejrot, Sate Kalong, Mie Koclok, kerupuk Melarat jeung nu sejena.
Hadirin anu dipihormat,
Ayeuna abdi bade nerangkeun cagar budaya Goa Sunyaragi.
Goa Sunyaragi oge dipikawanoh minangka Taman Cai Sunyaragi, atawa mindeng disebut Tamansari Sunyaragi diwangun dina 1703 M ku pangeran Kararangen. Pangeran Kararangen teh nyaeta ngaran sejen ti Pangeran Arya Carbon. Wewengkon salega 15 hektar ieu sacara gurat gededijadikeun tempat para paluhur keraton sarta soldadu keraton pikeun ngaronjatkeun elmu kanuragan.
Aya hiji tempat peristirahatan para sultan nyaeta Mande Beling. Lamun para pangluhur kerajaan Cirebon kasebut baris mufakat, Bangsal Jinem jadi rohang pasamonana. Nyaeta Gua Arga Jumut anu nempokeun gaya arsitektur Cina dina kompleks wangunan ieu.
Salah sahiji mitos anu kacipta ti wangunan di Sunyaragi nyaeta Patung Wanoja Parawan, Sunti. Nurutkeun Elang Utama salaku nu ngokolakeun wangunan, lamun saurang gadis nyekel patung kasebut mangka manehna baris hese meunangkeun jodoh.
Salah sahiji ka unikan atawa tiasa disebut motos ti Goa Sunyaragi nyaeta aya tarowongan anu bisa nyambungkeun langsung ka Makkah, di jaman baheula tarowongan ieu dipake ku para wali. Tapi, ayeuna geus ditutup lantaran aya anu ngomong alatan di jero tarowongan eta aya loba ula sarta pohara poek.
Gua Sunyaragi mangrupa cagar budaya anu tiasa di manfaatkeun minangka obyek wisata. Tapi, Gua Sunyaragi kirang meunang perhatian ti pamerentah sarta ayeuna kasampak kurang diurus. Padahal lamun pamarentah ngurus Gua ieu bisa jadi salah sahiji obyek wisata terkenal di kota Cirebon.
Kumargi kawas kitu urang kudu ngalestarikeun kabudayaan anu aya di kota Cirebon ieu.
Urang oge tong hilap kana sajarah anu aya di kota Cirebon ieu.
Mung sakitu biantara ti simkuring. Hapunten pami aya cariosan anu kirang merenah dina manah. Hatur nuhun ka sadayana. Wassalamu’alaikum wr.wb.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar